11.05.2021

Ako se pitate kako da sami napravite Vaš sajt / blog onda Vam najpre želim toplu dobrodošlicu u zanimljiv svet interneta. U ovom tekstu naćićete sve bitne stavke za izradu sajta, korak po korak.

 

sajtblog

Da ne bi ste lutali s podacima šta Vam je sve potrebno evo najpre ček liste:

 • Domen (ime sajta)
 • Hosting paket
 • Odabir wordpress teme
 • Osnovno podešavanje
 • Stranica (Page) / Blog
 • Plug in-ovi
 • Održavanje sajta / bloga

 

Domen (ime sajta)

Domen je ime Vašeg sajta, ime po kome će Vas pretraživači naći na internetu. Po nazivu sajta tražiće Vas i Vaši korisnici. Zato vodite računa da ime sajta bude govoreće i lako za nalaženje:

 • ako gradite lični brend onda neka ime sajta bude Vaše ime,
 • ako radite sajt firme onda neka ime sajta bude ime firme
 • ….

Pored naziva sajta treba da izaberete i završnu ekstenziju na pr. .rs (oznaka sajtova u Srbiji), .ba (oznaka sajtova u Bosni i Hercegovini), .hr (Hrvatska), .com (univerzalni internacionalni) …. u zavisnosti na kom tržištu  želite da se pozicionirate.

Kada osmislite domen tj ime sajta morate da proverite da li je domen slobodan. To možete prosto proveriti tako što ćete ime sajta ukucati u pretraživaču. Ako se sajt pojavi ime nije slobodno i treba da unesete izmenu u Vaš naziv. Većina hosting kompanija na svojim sajtovima nudi mogućnost provere dostupnosti naziva sajta

Cena domena zavisi od ekstenzije i obično se plaća za godinu dana.

Hosting paket

Svaki sajt mora biti smešten (snimljen) na serveru (računaru) koji je uvek dostupan na internetu, kako  bi Vaši korisnici mogli da mu pristupe. Zato Vi zakupljujete prostor na serveru hosting firme. Razne kompanije nude različite pakete hostovanje i paketi se obično razlikuju po veličini zakupljenog dela servera, broju e-mail adresa, I na sajtovima hosting kompanija je to uvek lepo predstavljeno.

Cene variraju, često se nude i akcije, tako da proverite više hosting kompanija pre nego se odlučite.

Svakako obratite pažnju da Vaš sajt ima SSL sertifikat. Neke hosting kompanije SSL sertifikat uključuju u cenu, a neke zahtevaju doplatu. Kako god, kada saberete iznose cena sa SSL sertifikatom cena bude vrlo slična.

SSL sertifikat omogućava Vašem sajtu bezbednu online komunikaciju i time uliva kupcima poverenje. Sajt sa SSL sertifikatom u pretraživaču se najpre uočava po početnom “https:” ili po zaključanom katančiću (pre naziva sajta)

Odabir wordpress teme

Nakon što se izabrali i platili hosting paket dobićete pristup cPanelu. To je panel koji Vam omogućava podešavanje sajta. Najbitnije je da nadjete deo za instalaciju wordpressa, jer se sajt/blog u wordpressu najlakše podešava i nije Vam neophodno neko predznanje. Instalacija se obavlja u par klikova, samo pratite ponudjena pitanja i opcije. Hosting kompanije na svojim sajtovima imaju i uputstvo za instalaciju. Korisničko ime i lozinku za pristup izmenama sajta (admin lozinka) obavezno negde zapišite.  Ako Vam je ovo previse stresno angažujte stručnjaka da pokrene wordpress sajt, pogotovu što se instalacija radi samo prvi put.

Nakon pokretanja wordpressa svom sajtu pristupate preko imesajta/wp-admin i preko korisničkog imena i lozinke možete pristupiti izradi sajta.

Sam početak podrazumeva odabir i instalaciju wordpress teme. Ona će definisati osnovni izgled sajta, mada postoje i dodatna podešavanja za vizuelni identitet (izmenu boja, veličinu slova …).

WordPress temu treba da doživite kao kupovinu stana – u stanu su definisane sobe a od Vašeg nameštaja će zavisiti krajnji izgled. Tako i tema definiše mogućnosti i opcije, a sadržaj koji budete postavljali (tekst i slike) daće krajnji izgled Vašeg sajta / bloga . Kupovinom i instalacijom teme Vaš sajt neće odmah izgledati kao tema koju ste izabrali.

Ono što je danas vrlo bitno je da tema podržava prilagodjavanje prikaza na mobilnim telefonima (mobile responsive), zato što većina korisnika pretraživanje obavlja na svojim telefonima. Ako se tema ne prilagodjava ekranu telefona, korisnik će brzo napustiti Vaš sajt.

Osnovna podešavanja

Osnovna podešavanja podrazumevaju da prelistate sve opcije koja Vam vaša wordpress tema nudi:

 • izgled i položaj menia,
 • dostupne boje,
 • dostupne veličine i odabir fontova,
 • mesto za Vaš logo,
 • podešavanje i prikaz dodatih slika I video)
 • izgled dugmadi za poziv na akciju ….

Dok pravite svoj sajt menjajte opcije, dok ne nadjete ono što Vam se svidja. Kada ste tek postavili sajt slobodno menjajte opcije, jer pretraživačima treba vreme da Vaš sajt pronadju i ponude drugim korisnicima. Imate vremena za istaživanje. Preporučila bih Vam da se igrate opcijama i uživate u procesu.

Stranica (Page) / Blog (Post)

Svaki sajt sastoji se od stranica (page), koje su povezane u meni. Svaka stranica sastoji se od različitih elemenata, blokova i ja volim da te elemente posmatram kao lego kocke:

 • Tekst
 • Slike, video
 • pozadine
 • Testemonijale
 • Blurb-ove
 • Brojace
 • Blog….
 • dugme CTA

Koji ćete element da postavite zavisi od toga šta želite sve da prikažete. Svaki od elemenata može da se pomera, menja i svakako briše.

Ako pravite blog onda ćete imati jednu stranicu (obično O meni) i još jednu koja će za elemenat da ima blog. Svaki blog koji napišete automatski će biti dodat na stranicu bloga. Prilikom pisanja bloga treba da znate da možete svoje tekstove rasporediti po kategorijama.

Plugin-ovi

Pluginovi su dodaci kojima dodajete nove funkcionalnosti Vašem sajtu. Ako smo wordpress temu zamislili kao stan, Vaš sadržaj kao nameštaj koji razmeštate po stanu, onda plugin-ove možete da zamislite kao slike na zidovima, detalje koje unosite, kako bi Vaš stan izgledao lepše.

Od najbitnijih bih navela plugin za SEO optimizaciju, plugin za praćenje analitike poseta sajtu, kao i pluginove za podešavanje newslettera. Za svaki plugin pre instalacije imate opis šta radi, kako se podešava, kakve efekte nudi, pa svakako pregledajte ove podatke, kao i recenzije korisnika.

Svaki plugin treba instalirati (klikom na install) i aktivirati (klikom na activate).

Održavanje sajta / bloga

Kako bi Vaš sajt bio što bezbedniji za korišćenje, osim SSL sertifikata, treba voditi računa o ažuriranju wordpress teme kao i ažuriranju instaliranih pluginova. Neke od hosting kompanija nude mogućnost automatskog ažuriranja, što je super za Vas, ali ako to nije slušaj onda svakako vodite računa o novim verzijama. Sačuvaćete svoj sajt.

 

Umesto kraja

Nadam se da su Vam ovi koraci u izradi pribrižili proces izrade sajta (bloga) i da ćete s uživanjem krenuti u avanturu online vidljivosti.

Ako Vam se na ovom putu pojave neka pitanja slobodno me kontaktirajte.

S obzirom da se početna instalacija sajta i instaliranje teme radi samo prvi put možda će Vam biti lakše da Vam ja uradim instalaciju i pokažem kako da Vi dalje sami postavljate svoje objave. Ovako bi ste uštedeli na svom vremenu i mogli bi ste da se koncentrišete na kvalitet sadržaja.

Ako ste ceo tekst čitali informisanja radi i ne želite da se bavite tehničkim stavkama sajta zakažite konsultaciju, kako bi smo se dogovorili o saradnji.

Na linku možete videti sajtove, koje smo da sada postavili 

 

 

Prati me na Instagramu i/ili facebooku

sajtblog

Free ček lista: Blog / sajt

Preuzmi ček listu sa koracima za izradu bloga ili sajta.
PREUZMI ČEK LISTU

Unesite e-mail adresu za slanje: