Šta hoće ovaj računar od mene? Ili Ups, možda ću nešto da pokvarim !!!
07.10.2019

U današnje vreme svi mi koristimo računare i mobilne telefone za rad i zabavu. Čak i moj otac, koji ima 85 godina, čita novine na računaru, a bogme je i zbog računara engleski tečno progovorio. Pri ovome veliki broj koristi samo deo koji je naučio i ne upušta se u dalje akcije.

Zato sam došla na ideju da vam pišem kratka uputstva o nekim lakim stvarima, koje uglavnom svi izbegavamo jer često postoji strah da ćemo nešto pokvariti na računaru i da nećemo znati kako da ispravimo.

Ajdemo sad ovako.

Da li ste u zadnjih 5-10 godina kupili novu mašinu za veš?

Moja stara mašina za pranje veša imala je 5-6 programa, koji su se odnosili na različite temperature pranja, mogućnost da se isključi centrifuga i mogućnost pranja sa pola snage. Moja nova mašina za pranje veša ima 3 puta više programa, mogućnost da se isključi centrifuga, mogućnost pranja sa pola snage, program za vunu, za sintetiku, pamuk …. i kojekakve još svetleće dugumiće, prikaze preostalog vremena pranja…. U osnovi radi isto što i stara, sa malo više izbora programa da ne bi smo morali da razmišljamo na kojoj temperaturi smemo da peremo vunu, ali ima i lepši dizajn.  Tako vam je i sa računarima.

Da li ste nedavno vozili ili ste se vozili u nekim novijim kolima?

Nova kola imaju mnogo više dugmića, razne opcije za podešavanje svega i svačega, kamerice i senzore, tempomat ….,  ali u osnovi i dalje ste vi odgovorni za upravljanjem vozila, samo sada imate na raspolaganju veću pomoć. Tako vam je i sa računarima.

Sadašnje verzije Windows okruženja, kao i Office, imaju više sličica tj vizualno su bogatija, kako bi se korisnici lakše snašli. Instalacija dodatnih programa odvija se na vrlo sličan način …

Generalno koristeći računar ne možete ništa posebno da pokvarite. Do problema može da dodje ako ga ne održavate i ako pokupite virus. Virus možete da pokupite ako idete na sumljive sajtove ili otvarate mail od nepoznatog pošiljaoca. Preventiva je antivirusni program i redovno ažuriranje tj updatovanje antivirusnog programa.